Zaznacz stronę

Klasyczne
kopytka z kremowym sosem śmietanowo kurkowym. Przepis na kopytka
jest u mnie w domu od lat, natomiast sos z kurkami był nowością.
Wyszedł bardzo dobry i okazało się ze idealnie nadaje się do
podsmażonych kopytek. Składniki są bardzo proste; czosnek, cebula,
ulubione zioła, nieco parmezanu, śmietana no i oczywiście kurki.

Przygotowanie: 50 minut.
Gotowe
do podania: około godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje
Kopytka:
  • 1 kg
    ziemniaków (młode ziemniaki raczej nie będą się nadawać, mogą
    się kiepsko lepić)
  • 200
    g mąki ziemniaczanej
  • 2
    małe jajka
  • sól
    i pieprz
  • dodatkowa
    mąka pszenna do wyrobienia
Sos
śmietanowy:
  • 200
    g kurek
  • 1
    mała cebula
  • 2
    ząbki czosnku
  • 2
    łyżki oliwy
  • 2
    łyżki masła
  • świeży
    tymianek
  • 200
    ml śmietany 30%
  • 50
    g startego parmezanu
  • sól
    i pieprz
Wykonanie:
Kopytka:
Ziemniaki obrać i zagotować do miękkości z odrobiną soli. Kiedy będą już
miękkie pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ubić,
tak aby nie zostały żadne grudki. Dodać mąkę ziemniaczaną,
odrobinę soli, pieprzy oraz jajka. Całość wyrobić rękami do
utworzenia gładkiej masy. Przełożyć na stolnicę, jeżeli masa
będzie się zbyt kleić (zależy od rodzaju ziemniaka) podsypywać
zwykłą mąką, aż przestanie przywierać do stolnicy. Potem
podzielić na trzy części, uformować długie wałki ciasta i
pokroić na małe prostokąty.
W
dużym garnku zagotować wodę, dodać do niej nieco soli. Kiedy
będzie się gotować wrzucić cześć kopytek i zamieszać łyżką.
Kiedy wypłyną na powierzchnię pogotować jeszcze 1-2, odcedzić w
wody i wyłożyć na talerz. Tak samo postąpić zresztą ciasta.
Zaraz
przed podawaniem, ugotowane kopytka podpiec na odrobinie oliwy, ja
używałam patelni grillowej.
Sos:
Kurki
przebrać i bardzo dokładnie oczyścić pod wodą. Na patelni
rozgrzać oliwę i łyżkę masła. Cebulę posiekać w drobną
kosteczkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę i podsmażać do zeszklenia. Następnie
dodać kurki i pozostałe masło. Oprószyć solą i pieprzem i
trzymać na patelni około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlać śmietanę dodać ser i zioła i dobrze zamieszać.
Trzymać na gazie jeszcze 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Podawać z podpieczonymi kopytkami.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!


Smacznego!!

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________


Polish
gnocchi with creamy chanterelle 
sauce.

Preparation: 
50 minutes.
All
ready
about an hour.
Servings:
4.
Polish
gnocchi:
  • 1 kg
    potatoes
  • 200
    g corn flour
  • 2
    small eggs, lightly beaten
  • salt
    and pepper
  • some
    all purpose flour
Creamy
sauce:
  • 200
    g chanterelles
  • 1
    small onion
  • 2
    garlic cloves
  • 2
    tbsp olive oil
  • 2
    tbsp butter
  • 200
    ml double cream
  • fresh
    thyme and rosemary
  • 50
    g grated Parmesan cheese
  • salt
    and pepper
Directions:
Gnocchi:
Peel
and boil the potatoes until become tender. Then soak and set aside to
chill. When it’s cooled completely add some salt, pepper and smash.
Add flour and eggs and mix until well combined. If it’s too tacky add
some all purpose flour flour until the texture is right. Ten separate the dough into three and from long roll, cut out 4 cm long pieces.
Boil
water in a big pot. When it’s boiling place the dough on the water,
stir with a spoon, wait about 5 minutes ans soak ready gnocchi. Do
the same with all.
Heat
some olive oil on a grilling pan and fry boiled gnocchi until it’s
lightly gold.
Sauce:
Clean
the mushrooms. Chop onion and garlic. Heat olive and one spoon of
butter in a non stick pan. Fry garlic and onion until it’s gold, then
add chanterelles, remaining butter, salt, pepper and chopped herbs.
Fry until the mushrooms are soft, about 7 minutes. Then pour cream,
add cheese and heat until the mixture is thick. Serve with fried
gnocchi.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)