Zaznacz stronę

Tarty
na kakaowym spodzie z kremem patissiere oraz truskawkami. Bardzo
fajny pomysł na nieco inne podanie tradycyjnej tarty, poza tym
idealnie nadaje się na poczęstowanie gości: każdy na talerzu
będzie miał swoje własne mini cudo. Wykorzystać oczywiście można
każde owoce jakie mamy pod ręką, tarty będą smakować równie
dobrze.

Przygotowanie: 40 minut.
Pieczenie: 25 minut.
Gotowe
do podania: około 2 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 9-10 tart. 
Ciasto
na tartę:
  • 200 g
    mąki pszennej
  • 25
    g kakao do wypieków
  • 30
    g cukru pudru
  • 125
    g masła
  • 1
    jajko
  • 1/2
    łyżeczka soli
  • 3
    łyżki zimnej wody

Krem
podstawowy/ patissiere:
  • 3
    żółtka
  • 60
    g cukru
  • 20
    g mąki pszennej
  • 250
    ml mleka
  • 2
    laski wanilii
Oraz:
świeże truskawki.
Wykonanie:
Ciasto:
W
dużej misce zmieszać wszystkie sypkie składniki z masłem, dopóki
będą przypominać bułkę tartą. Dodać jajko i wymieszać z
pozostałymi składnikami. Ciasto przełożyć na wysypaną mąką
stolnicę i zagniatać do utworzenia gładkiej kuli, dodając po
łyżce wody. Zapakować w folię i włożyć do lodówki na 30
minut.
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim
wysmarowane masłem foremki do tarty. Przykryć folią spożywczą i
wsypać obciążenie ( np. surowy ryż lub kasza). Piec przez 15
minut z obciążeniem, potem 10 bez. Odstawić do ostygnięcia.


Krem
podstawowy:
Żółtka
ubić z cukrem: masa powinna być jasna i puszysta. Następnie
wmieszać dokładnie mąkę. Mleko podgrzewać, dodając ziarna
wanilii. Kiedy zacznie wrzeć, wlać je do miski z masą jajeczną i
cały czas energicznie mieszać, dopóki nie będzie gęsta.
Następnie przelać z powrotem do miski z mleka i podgrzewać około
2-3 minut, aż krem zgęstnieje, cały czas mieszając. Odstawić do
stężenia, najlepiej do lodówki.
Do
wystudzonych ciastek przełożyć krem i ułożyć pokrojone w
plasterki truskawki. Można podawać od razu lub przetrzymywać w
lodówce.

Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!



Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Strawberry
mini tarts.

Chocolate mini tarts with vanilla patissiere and fresh strawberries.


Preparation:  40
minutes.

Baking:
25 minutes.

All
ready
about 4 hours.

Servings:
8-9 mini tarts. 


Pastry:


  • 200 g
    plain flour

  • 30
    g caster sugar

  • 25
    g dark baking cocoa

  • 125
    g softened butter

  • 1
    egg, lightly beaten

  • 1/2
    tsp of salt ( plus about 3 tbsp of cold water)

Creme
patissiere:

  • 3
    yolks

  • 60
    g sugar

  • 20
    g flour

  • 250
    ml milk

  • beans
    from 1 vanilla stick


Moreover:

  • fresh
    strawberries, sliced

Directions:


Pastry:


In
a big bowl mix together all stiff ingredients with butter, until
resembles breadcrumbs. Then add egg and knead until well combined.
Transfer the dough onto floured surface and knead for a few minutes,
add water. Then wrap with a plastic foil and place in a fridge for 30
minutes



Preheat
the oven to 180 degrees. Place rolled out pastry in greased flan
tins. Line with baking foil and fill with uncooked rice. Bake for 10
minutes with rice and another 10 without it. Set aside to chill.



Creme
patissiere:


Beat
yolks with sugar until it’s pale and fluffy, then stir in flour. Heat
milk with vanilla beans, when it’s bubbling add yolk mixture and stir
constantly, until it’s thick. Set aside to chill.


Pour
chilled patissiere on baked tarts and decorate with slices of
strawberries. You can serve right after preparing or place in the fridge for a few hours to set.



Like
us on facebook!


Bon
apetit!!



Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)