Zaznacz stronę

Tarta
na cieście francuskim z pieczonymi pomidorami, mozzarellą i
ziołami. Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Nie dość, że jest
przepyszna to robi się ja błyskawicznie z dosłownie kilku
składników. Akurat kiedy na targach są świeże pomidory, jest to
idealny sposób na ich wykorzystanie.

Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 35 minut.
Gotowe
do podania: około godzinę.
Ilość
porcji z przepisu: 4 porcje
  • 5
    dużych pomidorów
  • 2
    łyżki oliwy
  • świeży
    tymianek
  • świeża
    bazylia
  • sól
    i pieprz
  • porcja
    ciasta francuskiego
  • 2
    łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 200
    g sera mozzarella
  • 1
    żółtko
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 200 stopni. Dużą blachę wyłożyć papierem do
pieczenia.
Pomidory
pokroić w dość grube plastry i rozłożyć na papierze do
pieczenia. Polać oliwą, dodać przyprawy i zioła, wymieszać. Piec
przez 15-20 minut.
Ciasto
wyłożyć na papier do pieczenia. Z każdego boku odkroić po
centymetrze ciasta i przykleić je na końce, tak aby po upieczeniu
były dość wysokie.
Do
przecieru można dodać trochę przypraw. Mozzarellę pokroić na
plastry. Żółtko rozmieszać.
Kiedy
pomidory będą już upieczone , wcześniej przygotowane ciasto
posmarować przecierem i wyłożyć na nim pomidory i ser. Na koniec
boki posmarować żółtkiem. Piec przez 15 minut w 180C.
Przepis znaleziony na stronie http://simply-delicious-food.com/
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Caprese
tart.

Tart
with mozzarella, tomatoes and fresh herbs.

Preparation: 
20 minutes.
Baking:
35 minutes.
All
ready
about an hour.
Servings:
4.
  • 5 big tomatoes sliced
  • 2
    tbsp olive oil
  • fresh
    thyme
  • fresh
    basil
  • salt
    and pepper
  • 1
    sheet of puff pastry
  • 2
    tbsp tomato sauce
  • 200
    g mozzarella cheese, sliced
  • 1 egg yolk, lightly beaten
Directions:
Preheat
the oven to 200C. Line large baking pan with a parchment paper.
Place
sliced tomatoes on the paper. Pour into olive oil, herbs and some
salt and pepper. Mix and bake for 20 minutes.
Roll
out the puff pastry and cut out the sides, about 1 cm. Then put
cut parts on the sides. Spread tomato paste on the bottom, then
place tomatoes and mozzarella on the top. Brush the sides with the
yolk. Bake for 15 minutes.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!

Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)