Zaznacz stronę

Delikatne
muffinki z dodatkiem ricotty,czekolady oraz borówek i malin. Sezon
na owoce w pełni, w każdym z przepisów staramy się wykorzystywać
świeże owoce i warzywa, które można dostać na pobliskim targu.
Ostatnio tez postanowiłyśmy nieco poeksperymentować z ricottą,
która nadaje deserom wyjątkowej lekkości. Ostatnio pojawiła się
w serniku z owocami teraz w muffinkach, a w najbliższym czasie
pojawi się jeszcze w innych przepisach. Co do samych babeczek to
wyszły bardzo pyszne: niezbyt słodkie i bardzo puszyste.

Przygotowanie:10
minut.
Pieczenie:
35 minut.
Gotowe
do podania: około godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 10 babeczek.
  • 1
    1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1
    szklanka mąki orkiszowej
  • łyżeczka
    proszku do pieczenia
  • szczypta
    soli
  • 3/4
    szklanki cukru
  • 2
    jajka
  • 200
    g sera ricotta
  • 3
    łyżki masła
  • 1
    1/3 szklanki mleka
  • 100
    g gorzkiej czekolady
  • 200
    g borówek
  • 200
    g malin
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać d0 180C, przygotować foremki na muffiny.
Masło
rozpuścić w rondelku i pozostawić do ostygnięcia. Owoce umyć.
Czekoladę posiekać na kawałki.
W
dużej misce wymieszać obydwie mąki, proszek, cukier oraz sól.
W
drugiej misce wymieszać jajka z mlekiem oraz ostudzonym masłem.
Potem wmieszać ricottę. Masę przelać do sypkich składników i
wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wmieszać łyżką
czekoladę oraz owoce.
Masę
przełożyć do foremek i piec przez 25-30 minut.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

Ricotta
and berry muffins.

Preparation: 
10 minutes.
All
ready
35 minutes.
Servings:
10.
  • 1
    1/2 cup all purpose flour
  • 1
    cup meal
  • 1
    tsp baking powder
  • a
    pinch of salt
  • 3/4
    cup sugar
  • 2
    eggs
  • 200
    g ricotta cheese
  • 3
    tbsp butter
  • 1
    1/3 cup milk
  • 100
    g dark chocolate
  • 200
    g blueberries
  • 200
    g raspberries
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Prepare muffin tin.
Melt
the butter and set aside to chill. Roughly chop the chocolate.
In
a big bowl mix both flours, baking powder, sugar and salt.
In
a second bowl mix eggs with milk and chilled butter. Then mix in
ricotta cheese. Pour into flour mixture and stir until it’s well
combined. Pour the batter into tin and bake for 25 – 30 minutes.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)