Szybkie
ciasto ucierane z jogurtem i truskawkami. Przygotowuje się je
podobnie, jak opublikowane już wcześniej podstawowe ciasto
ucierane, jednak ten przepis zawiera dodatek jogurtu. Dzięki temu
wypiek jest bardziej lekki i o nieco gęstej konsystencji. To już
ostatnia propozycja truskawkowa na ten sezon, także delektujcie się.
Przechodzimy na inne owoce sezonowe w planach borówki, bób, maliny
oraz kukurydza:)
ciasto ucierane z jogurtem i truskawkami. Przygotowuje się je
podobnie, jak opublikowane już wcześniej podstawowe ciasto
ucierane, jednak ten przepis zawiera dodatek jogurtu. Dzięki temu
wypiek jest bardziej lekki i o nieco gęstej konsystencji. To już
ostatnia propozycja truskawkowa na ten sezon, także delektujcie się.
Przechodzimy na inne owoce sezonowe w planach borówki, bób, maliny
oraz kukurydza:)
Przygotowanie: 20 minut.
Pieczenie: 70 minut.
Gotowe
do podania: około 1,5 godziny.
do podania: około 1,5 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 25 kawałków.
porcji z przepisu: 25 kawałków.
-
2
jajka -
szklanka
cukru pudru -
2
łyżeczki proszku do pieczenia -
2
łyżki oleju -
2
szklanki mąki pszennej -
pól
szklanki mleka -
1
szklanka gęstego jogurtu greckiego -
120
g masła -
szczypta
soli -
750
g truskawek
wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Blachę 20×30 cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
nagrzać do 180 stopni. Blachę 20×30 cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
Białka
oddzielić od żółtek
oddzielić od żółtek
Truskawki
umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
umyć, pokroić na średniej wielkości kawałki.
Mleko
wymieszać z jogurtem naturalnym.
wymieszać z jogurtem naturalnym.
W
dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem. Może to trwać nawet
do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i puszyste. Następnie
dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Potem wmieszać
olej. Mąkę wraz z proszkiem i solą, przesiać. Dodawać do masy z
masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą
łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy
zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.
dużej misce masło zmiksować z cukrem pudrem. Może to trwać nawet
do 10 minut, powinno być gładkie, jasne i puszyste. Następnie
dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Potem wmieszać
olej. Mąkę wraz z proszkiem i solą, przesiać. Dodawać do masy z
masła cukru i żółtek, na przemian z mlekiem, mieszając drewnianą
łyżką, nie mikserem. Zaczynamy od mąki i mąką powinniśmy
zakończyć. Całość powinna być gęsta i gładka.
Pozostałe
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej
masy, mieszając łyżką.
białka ubijamy na sztywno i dodajemy do wcześniej przygotowanej
masy, mieszając łyżką.
Do
przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców
i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.
przygotowanej formy wylewamy połowę masy, układamy połowę owoców
i zalewamy pozostała masą. Na wierzch układamy resztę owoców.
Pieczemy
70 minut. Gotowe do podania od razu.
70 minut. Gotowe do podania od razu.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!
do polubienia tylife na facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Strawberry
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
_______________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________
Strawberry
yogurt cake.
Preparation:
20 minutes.
20 minutes.
Baking:
70 minutes.
70 minutes.
All
ready: about 1,5 h.
ready: about 1,5 h.
Servings:
20.
20.
-
2
eggs -
1
cup caster sugar -
2
tbsp baking powder -
2
tbsp canola oil -
2
cups all purpose flour -
1/2
cup milk -
1
cup Greek yogurt -
120
g butter -
a
pinch of salt -
750
g strawberries, hulled and halved
Directions:
Line
22×30 cm baking pan with parchment paper. Preheat the oven to 180C.
22×30 cm baking pan with parchment paper. Preheat the oven to 180C.
Separate
whites from yolks. Place whites in the fridge.
whites from yolks. Place whites in the fridge.
Mix
milk with yogurt.
milk with yogurt.
In
a medium bowl place softened butter and sugar, beat until it’s
light, pale and fluffy. Then add yolks, one by one, keep beating.
Then mix in the canola oil. Stiff in flour with baking powder and
salt. Add alternately flour mixture and milk mixture, until it’s all
gone. Mix until it;s well combined and smooth.
a medium bowl place softened butter and sugar, beat until it’s
light, pale and fluffy. Then add yolks, one by one, keep beating.
Then mix in the canola oil. Stiff in flour with baking powder and
salt. Add alternately flour mixture and milk mixture, until it’s all
gone. Mix until it;s well combined and smooth.
Beat
the whites until stiff and shiny, mix in into prepared batter. Pour
all ready mixture into prepared pan, top with strawberries and bake
for about 70 minutes,
the whites until stiff and shiny, mix in into prepared batter. Pour
all ready mixture into prepared pan, top with strawberries and bake
for about 70 minutes,
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
for all the comments, every word means a lot for us:)