Zaznacz stronę

Delikatne
ciasto z musem z serka i truskawek. Bardzo proste w przygotowaniu, lekkie i bardzo truskawkowe. 

Przygotowanie: 60
minut.
Pieczenie:
25 minut. 
Gotowe
do podania: na drugi dzień.
Ilość
porcji z przepisu: 20 kawałków.
Biszkopt:
  • 6
    jajek w temperaturze pokojowej
  • 1
    szklanka cukru
  • 1
    szklanka mąki pszennej
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
Kremy:
  • 400
    ml śmietany 30%
  • 2
    łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku
  • 250
    g sera trzykrotnie zmielonego
  • 2
    laski wanilii
  • 4
    łyżki cukru pudru
  • 4
    łyżki cukru w kryształkach
Wykonanie:
Ciasto:
Piekarnik
nagrzać do 180C. Blaszkę 20 na 20 centymetrów wyłożyć papierem
do pieczenia.
Jajka
połączyć z cukrem z dużej misce i miksować około 10 minut. Masa
powinna być jasna i puszysta. Następnie zmieszać mąkę z
proszkiem i przesiać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać drewnianą
łyżką. Masę przelać do blachy i piec 25 minut. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia i przekroić na trzy równe części.
Kremy:
Połowę
truskawek zmiksować na pure. Przełożyć na patelnię, dodać
cukier i podgrzewać do 15 minut, aż zgęstnieją. Pozostawić do
całkowitego ostygnięcia.
Pozostałe
truskawki pokroić na cienkie plasterki.
Dobrze
schłodzona śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder i ziarna wanilii. Następnie wmieszać serek i żelatynę.
Powstała masę podzielić na pół, do jednej części dodać sos z
truskawek i dobrze wymieszać.
Pierwszy
blat posmarować białą masą, przykryć drugim biszkoptem.
Pozostałe dwa blaty posmarować masą truskawkową, wierzch
udekorować plasterkami truskawek.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

_______________________________________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Strawberry
sponge cake.

Fluffy
sponge cake with strawberry and cheese mousse.

Preparation: 
60 minutes.
Baking:
25 minutes.
All
ready
second day.
Servings:
20.

Sponge
cake:
  • 6
    eggs, room temperature
  • 1
    cup sugar
  • 1
    cup all purpose flour
  • 2
    tsp baking powder
Mousse:
  • 400
    ml double cream
  • 2 tbsp gelatin dissolved in 50 ml of hot water
  • 250
    g cream cheese
  • 2
    vanilla sticks
  • 4
    tbsp sugar
  • 4
    tbsp caster sugar
Directions:
Cake:
Preheat
the oven to 170C. Line 20×20 cm baking pan with parchment paper.
Mix
eggs with sugar and beat about 10 minutes. It should be pale and
fluffy. Next stiff in flour and baking powder.
Using wooden spoon stir gently. Pour the batter
into the pan. Bake for 25 minutes and set aside to chill. When
it’s cold cut into three.
Mousses:
Blend
half of the strawberries. Place small saucepan on the heat, add
strawberries, sugar and boil until the mixture is thick. Set aside to
chill.
Remaining
strawberries cut into slices.
Beat
the cold cream until is thick and shiny. Stir in caster sugar and
vanilla beans . Lastly add cream cheese and dissolved gelatin, mix
well. Separate the mousse into two, mix in chilled strawberries into
one half.
Spread
white mousse on the first sponge cake, cover with second one. Then
spread remaining strawberry mouse onto remaining two sponge cakes and
garnish with fresh strawberries.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)