Zaznacz stronę

Makaron
z sosem śmietanowi kurkowym. Kurki to jeden z moich ulubionych
grzybów – smażone w całości zachowują sprężystość i
przesiąkają przyprawami. Sos jest bardzo aromatyczny, niezbyt gęsty
i bardzo ziołowy. Można go wykorzystać do praktycznie każdego
dodatku – sprawdzi się świetnie i z makaronem i kaszą. Przyznam,
że często go robię: składniki zawsze są w lodówce a grzyby
kupuję po drodzy z pracy. Danie jest błyskawiczne i bardzo pożywne.
Jeżeli spróbujecie na stałe wejdzie do waszego jadłospisu.

Przygotowanie: 20 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 2 porcje.
Sos
śmietanowy:
  • 200
    g kurek
  • 1
    mała cebula
  • 2
    ząbki czosnku
  • 2
    łyżki oliwy
  • 2
    łyżki masła
  • świeży
    tymianek
  • 200
    ml śmietany 30%
  • 50
    g startego parmezanu
  • sól
    i pieprz
Ponadto:
200 g ulubionego makaronu.
Wykonanie:
Makaron
zagotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W tym czasie
przyrządzić sos.
Sos:
Kurki
przebrać i bardzo dokładnie oczyścić pod wodą. Na patelni
rozgrzać oliwę i łyżkę masła. Cebulę posiekać w drobną
kosteczkę, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę i podsmażać do zeszklenia. Następnie
dodać kurki i pozostałe masło. Oprószyć solą i pieprzem i
trzymać na patelni około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie wlać śmietanę dodać ser, zioła i dobrze zamieszać.
Trzymać na gazie jeszcze 5-7 minut, aż sos nieco zgęstnieje.
Podawać z gorącym makaronem.
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!
____________

___________________________________________________________________

_________________________________________________________________________
 ______

Creamy
chanterelle 
sauce
pasta.

Preparation: 
20 minutes.
Servings:
2.
Creamy
sauce:
  • 200
    g chanterelles
  • 1
    small onion
  • 2
    garlic cloves
  • 2
    tbsp olive oil
  • 2
    tbsp butter
  • 200
    ml double cream
  • fresh
    thyme and rosemary
  • 50
    g grated Parmesan cheese
  • salt
    and pepper
  • 200
    g Your favourite pasta
Directions:
Sauce:
Clean
the mushrooms. Chop onion and garlic. Heat olive and one spoon
of butter in a non stick pan. Fry garlic and onion until it’s
gold, then add chanterelles, remaining butter, salt, pepper and
chopped herbs. Fry until the mushrooms are soft, about 7
minutes. Then pour cream, add cheese and heat until the mixture
is thick. 
Boil
the pasta. Serve hot with the sauce.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)