Zaznacz stronę

 

 

Bardzo
delikatne drożdżowe bułeczki, idealne na hamburgery.

Bułki
są bardzo proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne. Bardzo
delikatne w teksturze, dość lekkie a jednak sycące. W tytule
napisałam, że są to bułki do hamburgerów – takie było ich
pierwotne przeznaczenie, a burgery wyszły z nimi wyśmienite
(przepis już wkrótce). Jednak te których nie wykorzystałam do
burgerów zjadłam z domowymi powidłami i smakowały wybornie.
Dlatego jeżeli nie macie w planach robienia burgerów i szukacie
przepisu na dobre bułki to spokojnie można skorzystać z tego posta
– doskonale smakują na słodko i słono:)

Przygotowanie:
około 15 minut.
Pieczenie:
10 minut.
Gotowe
do podania: około 45 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 8 bułek.
  • 1
    1/4 szklanki ciepłego mleka
  • pół
    kostki świeżych drożdży
  • 75
    g roztopionego i schłodzonego masła
  • 1
    duże jajko ( plus żółtko do posmarowania)
  • 3
    1/2 szklanki mąki ( plus dodatkowo do formowania bułek)
  • łyżeczka
    soli
Wykonanie:
Dużą blachę
wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużym
garnku wymieszać mąkę z solą. W ciepłym mleku rozpuścić
drożdże, następnie dodać masło oraz jajko i wymieszać
trzepaczką do połączenia składników.
Płynną
mieszankę wlać do miski z mąką i zacząć wyrabiać ciasto.
Ciasto wyrabiać 5-10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste.
Następnie wyrobione ciasto podzielić na 8 równych części i
uformować z nich bułki. Tutaj potrzebna będzie odrobina mąki bo
ciasto jest dosyć kleiste, jednak nie należy się tym martwić.
Uformowane
bułki ułożyć na papierze do pieczenia, w dość dużych
odstępach. Przykryć czysta ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce – blachę można położyć np. na garnku z ciepłą woda.
Zostawić do wyrośnięcia na 10-15 minut.
Piekarnik
nagrzac do 220C. Wyrośnięte bułki posmarować dokładnie
roztrzepanym żółtkiem i piec przez 10 minut. Gotowe do podania od
razu. 
 
Przepis pochodzi z tego bloga
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Burger
yeast buns.

Preparation
time: 15 minutes.
Baking:
10 minutes.
All
ready: about 45 minutes.
Serves:
8 buns.

  • 1
    1/4 scups warm milk
  • 50
    g fresh yeast
  • 75
    g melted and chilled butter
  • 1
    whole egg
  • 1
    egg yolk, lightly beaten
  • 3
    1/2 cups flour ( plus some more for forming the buns)
  • 1
    tsp salt
Directions:
Line large
baking tray with parchment paper.
In a big bowl
mix together flour and salt. Melt yeast in warm water, then mix in
melted butter and egg until well combined.
Pour the yeast
mixture into the flour and knead the dough until it’s smooth, about
5-10 minutes. You can use the stand mixer with paddle attachment for
this.
Then separate
the dough into 8 equal parts and form the buns, using extra flour to
do it. Place formed buns on the parchment paper, cover with clean
cloth and set aside to grow for about 10-15 minutes.
Preheat the
oven to 220C.
Spread lightly
beaten yolk on the buns and bake them for 10-12 minutes.
Source of the
recipe.
Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
You
might also like: