Zaznacz stronę

Tort
czekoladowo waniliowy z bitą śmietaną i karmelowo czekoladowym
ganache.

Tort
dla prawdziwych amatorów słodyczy i czekolady. Niesamowicie
wyraziste ciasto, które na pewno warto powtórzyć. Nie jest nazbyt
trudne, jedynym ciężkim elementem jest wykonanie karmelu. Jednak
jest to sztuka do opanowania. Przyznam, że jest to jedno z moich
ulubionych ciast i polecam wykonanie każdemu miłośnikowi
wypieków:)

Przygotowanie:
około 30 minut.
Pieczenie:
około 60 minut.
Gotowe
do podania: około 3 godziny.
Ilość
porcji z przepisu: 10 kawałków.
Ciasto:
  • 2
    szklanki cukru
  • 1
    ¾ szklanki mąki
  • ¾
    szklanki kakao
  • 2
    łyżeczki sody
  • 1
    łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1
    łyżeczka soli
  • 1
    szklanka maślanki naturalnej
  • pół
    szklanki oleju rzepakowego
  • 2
    łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2
    duże jajka
  • 1
    szklanka kawy ( z ekspresu lub zaparzonej z 3 łyżeczek
    rozpuszczalnej)
Ganache
czekoladowe:
  • 200
    g gorzkiej czekolady
  • 3/4
    szklanki cukru
  • 1/2
    szklanki wody
  • 3/4
    szklanki śmietany 30%
  • 2
    pół łyżeczki soli morskiej
Krem:
  • 2
    łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wrzątku, wystudzone
  • 1
    ½ szklanki śmietany 30%
  • 3
    łyżki cukru
  • 2
    laski wanilii, ziarna
Wykonanie.
Ciasto:
Spód
tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć
papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
W
dużej misce wymieszać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia,
sodę i sól. Dodać maślankę, kawę, olej, jajka i ekstrakt a
następnie zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto
podzielić na trzy równe części, każdy blat piec przez 25-30
minut. Pozostawić do ostygnięcia.
Ganache:
Na
patelnię ( lub garnek z grubym dnem) wrzucamy cukier wraz z wodą i
solą, mieszamy i zostawiamy na małym ogniu, czekając, aż cukier
się rozpuści ( UWAGA! Nie mieszamy łyżką, od czasu do czasu
można wstrząsnąć całą patelnią
) . Kolor powinien być
bursztynowy, wtedy wlewamy śmietanę i mieszamy trzepaczką do
uzyskania gęstego karmelu. Następnie do mieszanki wrzucić połamaną
czekoladę i mieszać dopóki nie uzyskamy gładkiej masy. Całość
przelać do innego garnka i pozostawić do ostygnięcia.
Krem:
Śmietanę
schłodzić.
Żelatynę
rozpuścić w wodzie i odstawić do schłodzenia.
Gdy
śmietana będzie dobrze schłodzona wlać ją do metalowego garnka (
musi być suchy!) i ubijać mikserem. Gdy lekko się spieni dodać 3
łyżki cukru i dalej ubijać, do momentu, aż będzie sztywna.
Wcześniej
przygotowaną żelatynę lekko podgrzać, wlać do ubitej śmietany,
dodać wanilię i lekko zmiksować.
Dwa
blaty ciasta posmarować ½ ganache i całością bitej śmietany.
Jedną część delikatnie położyć na drugą i przykryć trzecim,
czystym blatem. Resztkę ganache dokładnie rozsmarować po torcie.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

 
Smacznego!!
Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Ding
Dong.

Chocolate
cake with vanilla whipped cream and salted caramel chocolate ganache.

Preparation:
about 30 minutes.
Baking:
about 60 minutes.
All
ready: about 3 hours.
Servings:
10 pieces.
Cakes:
  • 1
    ¾cup white flour
  • 2
    cups raw sugar
  • 3/4
    cup dark cocoa
  • 2
    tsp baking soda
  • ½
    tsp baking powder
  • ½
    tsp salt
  • 1
    cup plain buttermilk
  • ½
    cup canola oil
  • 1
    tsp vanilla essence
  • 2
    eggs
  • 1 cup
    brewed and chilled coffee

    Caramel
    ganache:
  • 3/4
    cup sugar
  • 1/3
    cup cold water
  • 1/3
    cup double cream
  • 1/2
    tsp sea salt
  • 150
    g dark chocolate
Whipped
cream:
  • 2
    łtbsp gelatin dissolved in 50 ml boiling water, chilled
  • 1
    ½ cup śdouble cream
  • 3
    tbsp sugar
  • beans
    from 2 vanilla sticks

Cake:
Line
three 22 cm round baking tins. Preheat the oven to 180C.
In
a big bowl stir together flour, sugar,cocoa, baking soda, baking
powder and salt. Then add butter milk, oil, vanilla essence, eggs and
coffee. Blend it together using electric beaters.
Prepared
batter transfer from bowl to pans: 1/3 for each one. Bake for 30
minutes.
Stand
cake in pans for 10 minutes. Then set aside to chill.
Ganache:
Pour
the water, salt and sugar into the simmering pan and heat until it
boils. Don’t stir the mixture with a spoon. Mixture should be gold
and foamy. Then remove the pan from the heat, pour in double cream,
and mix using beater. Lastly mix in the chocolate. Set aside to
chill.
Whipped
cream:
Beat
chilled cream until foamy and stiff. Then keep beating, adding sugar
and beans. Lastly mix in dissolved and chilled gelatin. Place in the
fridge for about 30 minutes.
Assembling
the cake:
All
layers have to be completely chilled.
Spread firstly some ganache then 1/2 whipped cream on the chocolate cake,
then and top it with second cake layer. When all layers are assembled pour the remaining ganache all over the cake.