Zaznacz stronę

Risotto
z dodatkiem dyni, selera naciowego i marchewki.


Jesień już niestety
nastała na dobre, a przekonałam się o tym na własnej skórze,
łapiąc bardzo nieprzyjemne przeziębienie. A skoro jesień to musi
być dynia. Na pierwszy ogień w tym sezonie poszło risotto: nie
dość, że samo w sobie jest bardzo kremowe to dodatek pieczonej
dyni jeszcze bardziej potęguje to wrażenie. Bardzo delikatne, lekko
słodkawe w smaku świetnie pasuje do ostrego parmezanu i warzyw al
dente. Bardzo rozgrzewające i sycące danie.

Gotowanie:
około 40 minut.
Gotowe
do podania: około 45 minut.
Ilość
porcji z przepisu: 4 talerze.

  • 200
    g ryżu włoskiego ( arborio)
  • 750
    ml wrzącego wywaru z warzyw*
  • 50
    ml białego, wytrawnego wina
  • 2
    łyżki oliwy z oliwek
  • 1
    łyżka masła
  • 1
    mała cebula, posiekana
  • mała
    dynia odmiany hokkaido
  • 2
    łodygi selera naciowego
  • 2
    małe marchewki
  • 70
    g tartego parmezanu
  • 70
    ml śmietanki 30%
  • sól
    oraz pieprz
  • szczypta
    gałki muszkatołowej
Wykonanie:
*można
zastąpić kostką rosołową: 1,5 kostki warzywnej na 750 ml wrzątku
Piekarnik
nagrzać do 200C, dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Dynię pokroić
na małe kawałki, wyłożyć na blachę i piec przez 30-40 minut (
zależy od dyni) do miękkości. Oddzielić skórkę od miąższu.
Połowę upieczonej dyni zmielić na puree, resztę odłożyć w
kawałkach.
Selera
naciowego i marchew pokroić w cieniutki plasterki.
Na dużej
patelni rozgrzać oliwę wraz z masłem. Dodać posiekaną cebulkę i
podsmażać dopóki będzie jasno złota. Dodać selera oraz marchew
i podmarzać ( w razie potrzeby dodać jeszcze trochę oliwy).
Doprawić solą, pieprzem i gałką. Następnie wsypać ryż i
podsmażać około minuty, cały czas mieszając, aż się zeszkli.
Wlać wino i gotować kilka minut – dopóki wino się nie wchłonie.
Do ryżu wlać 100 ml wywaru i gotować do momentu wchłonięcia,
cały czas mieszając. Następnie dodać kawałki dyni. Potem wlewamy
do ryżu po 100 ml wywaru: za każdym razem czekamy aż cały płyn
się wchłonie nie zapominając o mieszaniu. Kiedy cały wywar się
skończy a ryż będzie miękki, wmieszać puree, śmietankę oraz
parmezan. Gotować około 3-4 minuty. Skosztować i w razie potrzeby
jeszcze doprawić. Trzymać po przykryciem około 4 minuty i podawać
gorące.
Zapraszamy
do polubienia tylife na facebooku!

Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)


Pumpkin
risotto.

Cooking:
40 minutes.
All
ready: about 45 minutes.
Serves:
4.

  • 200
    g arborio rice
  • 750
    ml vegetable
    stock
  • 50
    ml white dry vine
  • 2
    tbsp olive oil
  • 1
    łtbsp butter
  • 1
    small onion, chopped
  • 1
    can pumpkin puree
  • 200
    g pumpkin, baked and cubed
  • 2
    stems celery, sliced
  • 2
    small carrot, sliced
  • 70
    g grated Parmezan
  • 70
    ml double cream
  • salt,
    pepper
  • 1/4
    tsp nutmeg
Directions:
Heat
butter and olive oil on big frying pan. When it’s hot add onion,
carrot and celery and fry until it’s gold. Then add rice and fry
about 1 minute until rice will be soaked with oil, stirring from time
to time. Pour in wine and boil until all liquid is gone. Then pour in
100 ml of vegetable broth and boil until it’s gone, stir constantly.
Add salt, pepper and nutmeg. Next stir in cubed and baked pumpkin.
Then keep adding 100 ml of the broth : wait until it’s gone and keep
stirring every time. When broth is done add cheese and cream. Bake
for another 5 minutes. Add some salt and pepper if you think it’s
necessary. Cover with a lid and set aside for 4 minutes. Serves hot.

Like
us on facebook!

Bon
apetit!!
Thanks
for all the comments, every word means a lot for us:)
You
might also like: