Zaznacz stronę

Ciasto
czekoladowe z orzechami brazylijskimi na bazie ciecierzycy. Pierwsza
próba dodania ciecierzycy do deseru zakończona sukcesem. W sumie
można było się tego spodziewać po gryczanym brownie, które
wyszło równie pyszne. W każdym razie dzisiejszy przepis jest
wyjątkowy zarówno pod względem składników jak i smaku. Ciasto
jest bardzo wilgotne i bardzo czekoladowe. Niezwykle chrupkie orzechy
brazylijskie dodają ciekawej tekstury. Ciasto wykonane bez dodatku
jajek, jeżeli ktoś chce sobie odpuścić też gluten, mąkę
wystarczy zastąpić mielonymi migdałami lub słodką mąką ryżową.
Przepis zawiera w sobie dość sporo czekolady gorzkiej i nieco
cukru, ale za to soczewica dostarcza wiele błonnika więc można
sobie jeden kawałek spokojnie wybaczyć.

Przygotowanie:
20 minut.
Pieczenie:
35 minut.
Gotowe
do podania: nieco ponad godzinę
Ilość
porcji z przepisu:
10 kawałków.
  • 450
    g ciecierzycy z puszki
  • 250
    g gorzkiej czekolady
  • 60
    g cukru muscovado
  • 3
    łyżki oleju kokosowego
  • szczypta
    soli morskiej
  • 100
    g posiekanych orzechów brazylijskich (plus do dekoracji)
  • 125
    g mąki pszennej
  • pół
    łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Piekarnik
rozgrzać do 180C. Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
Olej
kokosowy, połamaną czekoladę i cukier umieścić w garnuszku z
grubym dnem. Postawić na gaz i podgrzewać, od czasu do czasu
mieszając, dopóki całość się nie rozpuści.
Połowę
orzechów zmiksować na proszek, dodać mąkę, sól i proszek do
pieczenia, wymieszać. Dodać ciecierzycę i zblendowac do uzyskania
gładkiej masy. Następnie wmieszać masę czekoladową i pozostałe
orzechy w kawałkach. Ciasto przelać do tortownicy, ozdobić
orzechami i piec 35 minut. 
Przepis pochodzi z książki „Kuchnia Wegańska” Celine Steen, Joni Marie Newman. 
Zapraszamy
do polubienia tylife na 
facebooku!
Smacznego!!

Serdecznie
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)

Chocolate
chickpea cake.

Preparation:
20 minutes.
Baking:
35 minutes.
All
ready: about an hour.
Servings:
10.
  • 450
    g canned chickpea, drained
  • 250
    g dark chocolate
  • 60
    g muscovado sugar
  • 3
    tbsp coconut oil
  • a
    pinch of sea salt
  • 100
    g chopped Brazil nuts ( save a few for the decoration)
  • 125
    g all purpose flour
  • 1/2
    tsp baking powder
Directions:
Preheat
the oven to 180C. Line 18 cm diameter baking tin with a parchment
paper.
Place
the coconut oil, chopped chocolate and sugar in a small pot. Place it
on the heat, stir until it’s well combined and melted. Set aside to
chill.
Place
half of the Brazil nut in a food processor and process until
resembles flour. Then mix in the flour, salt and baking powder. Add
drained chickpea and process until well combined and smooth. Lastly
stir in chocolate mixture and chopped nuts. Pour the batter into
prepared tin and bake for 35 minutes.
Like
us on 
facebook!
Bon
apetit!!