Najnowsze przepisy
Cynamonowe rollsy z czekoladą
Wegańskie cynamonowe rollsy z czekoladą Zapach cynamonu unosi się w całym mieszkaniu. Karolina zakasała rękawy i przygotowała przepyszne bułeczki na śniadanie. I to nie byle jakie, bo w wersji wegańskiej! Był plan aby zostawić kilka na następny dzień, ale przy moim...
Puszyste pancakes
Puszyste pancakes Doskonałe o poranku, na leniwe rozkoszowanie się rozpoczynającym się dniem. Puszyste i słodkie pancakes mają swoich wielbicieli wśród małych i dużych. Pamiętam jak na pierwszą randkę pięć lat temu, przygotowałam mojemu obecnemu chłopakowi właśnie te...
Domowy dżem malinowy
Domowej roboty dżem z malin, bardzo prosty i szybki w wykonaniu. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 40 minut. Gotowe do podania: na drugi dzień. Liczba porcji z przepisu: 3 słoiki. Składniki Dżem 1 kg malin 500 kg cukru (stosunek malin do cukru...
Burgery z tofu i hummusem z buraka
Wegetariańskie burgery z dodatkiem hummusu z pieczonych buraków, smażonego tofu i roszponki. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 60 minut. Gotowe do podania: około półtorej godziny. Liczba porcji z przepisu: 4 burgery. Składniki Bułki: Hummus z buraków:...
Recenzja książki Jadłonomia
Recenzja pierwszej książki autorki najpopularniejszego bloga kulinarnego o tematyce roślinnej, Marty Dymek. Wszystko zaczęło się około 10 lat temu, gdy nastoletnia Marta przeszła na wegetarianizm. Owocem jej samodzielnej i skrupulatnej pracy jest książka z przepisami...
Tofu Rāmen
Ramen na rosole z dodatkiem grzybów shiitake podawany ze smażonym tofu na ostro, makaronem udon i kapustą kimchi. facebook Twitter Pinterest flikr Przygotowanie: 60 minut. Gotowe do podania: około godziny. Liczba porcji z przepisu: 2 porcje. Składniki...
Brownie daktylowo czekoladowe
Brownie z orzechami i daktylami oraz czekoladowym ganache bez pieczenia. Przygotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: około godziny. Brownie: 150 g orzechów włoskich 150 g migdałów 450 g daktyli 60 g kakao do wypieków szczypta soli Ganache: 60 ml mleka 200 g gorzkiej...
Pizza z dynią i ciecierzycą.
Pizza na orkiszowym cieście z dodatkiem puree z dyni, szpinaku z ricottą i czosnkiem oraz ciecierzycą. Przygotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: około godziny. Ciasto: 250 g mąki orkiszowej 150 g mąki typu 00 (plus około 50 g do wyrobienia) 20 g świeżych drożdży...
Chrupiący kurczak.
Kurczak w panierce panko z frytkami z batatów i lekką sałatką. Przygotowanie: 40 minut. Gotowe do podania: od razu. Kurczak: 400 g filetu z kurczaka 1 jajko szklanka panko 4 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego Sałatka:...
Chilli z batatami.
Chilli bez mięsa z dodatkiem batatów. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie: 50 minut. Gotowe do podania: nieco ponad godzinę. Ilość porcji: 3-4 miseczki. 2 małe cebule 2 średnie bataty 1 czerwona papryka puszka czerwonej fasoli 4 duże pomidory 250 ml passaty pomidorowej...
Koreańskie placki.
Koreańskie naleśniki z dodatkiem ostrych papryczek i pasty gochujang. Przygotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: od razu po przygotowaniu szklanka mąki jedno małe jajko 3/4 szklanki wody łyżeczka pasty gochujang (można zastąpić 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli)...
Czekoladowy mus z awokado.
Zmiksowane awokado z dodatkiem kakao, banana i miodu. Jest to błyskawiczny w wykonaniu i niezwykle pyszny deser. Przygotowanie: 5 minut. Gotowe do podania: od razu po przygotowaniu 1 duże, dojrzałe awokado 1 banan 1 łyżka kakao do wypieków 1 łyżeczka miodu...
Burgery z seitanem.
Burgery z seitanu z dodatkiem majonezu sojowego oraz szpinaku. Przygotowanie: 90 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: 6 burgerów. Burgery: pół porcji seitanu z tego przepisu puszka ciecierzycy, odsączona łyżeczka czosnku granulowanego 2...
Pudding chia z mango i truskawkami
Gotowane na mleku nasiona chia z dodatkiem musu z mango i truskawek. Przygotowanie: 20 minut. Gotowe do podania: od razu po przygotowaniu 2 łyżki nasion chia 250 ml mleka łyżka morwy garść pokrojonych daktyli 2 owoce mango 150 g jogurtu greckiego 200 g...
Seitan.
Seitan czyli mięso, ale nie mięso. Seitan to mięso z glutenu. Podczas obróbki mąki wydziela się gluten, który po zagotowaniu tworzy zbity kawałek „mięsa”. Seitan sam w sobie, zaraz po przygotowaniu nie ma wiele smaku, jednak błyskawicznie wchłania przyprawy...
Galette z jarmużem i szpinakiem.
Galette z pełnoziarnistego kruchego ciasta z dodatkiem pomidorów, jarmużu, szpinaku i fety. Bardzo pyszne i szybkie danie. Przygotowanie: 60 minut. Gotowe do podania: około półtorej godziny. Ilość porcji z przepisu: 4 porcje. Porcja ciasta na pierożki (przepis...
Frytki z batatów.
Słodkie ziemniaki zapiekane z dodatkiem przypraw. Przygotowanie: 10 minut. Pieczenie: 40 minut. Gotowe do podania: około 1 godziny. 500 g batatów 3 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki czosnku...
Babka piaskowa.
Podstawowy przepis na babkę piaskową. Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 45 minut. Gotowe do podania: około 2 godziny. Ilość porcji z przepisu: 1 babka. 250 g mąki 150 g mąki ziemniaczanej 250 g masła 250 g cukru pudru 6 dużych jajek sok z połówki cytryny 3 łyżeczki...
Klasyczna babka drożdżowa.
Podstawowy przepis na babkę drożdżową z dodatkiem skórki, pomarańczowej, czekolady i rodzynek oraz lukru pomarańczowego. Przygotowanie: 90 minut. Pieczenie: 20 minut. Gotowe do podania: około 3 godziny. Ilość porcji z przepisu: 1 babka. Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 1...
Pierożki gyōza z warzywami.
Pyszne pierożki z dodatkiem makaronu ryżowego, warzyw i orientalnych przypraw. Znane pod japońską nazwą gyōza, jednak tak na prawdę pochodzą z Chin i nazywają się jiaozi. Ciasto wymaga trochę pracy ale jest proste w wykonaniu a ma bardzo specyficzną konsystencję....
Majonez sojowy.
Majonez na bazie mleka sojowego, bez jajek i z mniejszą zawartością tłuszczu. W smaku bardzo przypomina ten „prawdziwy” majonez a jest o wiele lżejszy. Idealnie nadaje się do burgerów, kanapek i sałatek. Bardzo dobra i o wiele zdrowsza alternatywa. ...
Mleko migdałowe.
Banalnie prosty przepis na mleko migdałowe: idealne do płatków i deserów. Przygotowanie: 70 minut. Ilość porcji z przepisu: około 800 ml. 250 g migdałów 2 łyżki cukru (można pominąć) 700 ml wrzątku Wykonanie: Migdały w skorupkach zalać wrzątkiem i pozostawić na...
Babeczki arachidowe bez jajek.
Pyszne i bardzo mocno orzechowe muffinki. Przygotowane z wykorzystaniem mleka arachidowego i miazgi orzechowej z tego przepisu. Bardzo pożywne, delikatne i niezwykle wyraziste. Przygotowanie: 20 minut. Pieczenie: 20 minut. Gotowe do podania: około...
Mleko arachidowe.
Mleko z orzechów arachidowych. Lekko słodkie, doskonałe do kawy czy płatków. Z orzechów zostaje miazga arachidowa, która przyda się do innych deserów. Niedługo opublikujemy babeczki arachidowe z wykorzystaniem miazgi, tymczasem przedstawiamy przepis na mleko....
Hummus z papryki.
Hummus na ostro z dodatkiem grillowanej papryki. Kolejna propozycja na urozmaicenie hummusu. Przyznam, że jadłam go już w wielu wariantach smakowych i zawsze mi smakował. Tym razem postanowiłam dodać grillowaną paprykę i nieco ostrych przypraw. Przez dość dużą...
Ryba w szermuli i sałatka ryżowa.
Marynowana w szermuli ryba z dodatkiem sałatki z kolorowego ryżu. Przygotowanie: 30 minut. Pieczenie: 30 minut. Gotowe do podania: około 1 godziny. Ilość porcji z przepisu: 2 porcje Szermula: 2 filety z ulubionej ryby (u mnie pstrąg) 3 ząbki czosnku papryczka chilli...
Burgery buraczane z hummusem.
Wegetariańskie burgery z burakami i soczewicą podawane z dodatkiem hummusu cukiniowego i domowych bułek drożdżowych. Burgery to nie tylko tłuste mięso i majonez. Choć nie zaprzeczę, że od czasu do czasu lubię zjeść klasycznego burgera...
Cukiniowe batoniki musli
Pyszne i zdrowe batoniki musli z cukinią, miodem, masłem orzechowym i bakaliami. Pierwsze batony jakie udało mi się wykonać i to jakie pyszne. W ogóle nie umywają się do tych sklepowych które zawierają mało składników odżywczych, masę cukru i są na...
Bułki do burgerów (i nie tylko).
Bardzo delikatne drożdżowe bułeczki, idealne na hamburgery. Bułki są bardzo proste w wykonaniu i niezbyt czasochłonne. Bardzo delikatne w teksturze, dość lekkie a jednak sycące. W tytule napisałam, że są to bułki do hamburgerów – takie było ich pierwotne...
Risotto dyniowe
Risotto z dodatkiem dyni, selera naciowego i marchewki. Jesień już niestety nastała na dobre, a przekonałam się o tym na własnej skórze, łapiąc bardzo nieprzyjemne przeziębienie. A skoro jesień to musi być dynia. Na pierwszy ogień w tym sezonie poszło risotto:...