Świeże
warzywa owinięte papierem ryżowym. Jedna z wielu wspaniałych
potraw w obszernej kuchni Dalekiego Wschodu. Przygotowanie spring
rolls jest banalnie proste: wystarczy namoczyć papier ryżowy i
zawinąć w niego ulubione dodatki. U mnie jest to ogórek, sałata,
pietruszka, makaron ryżowy, krewetki, starta marchewka oraz kropla
sosu chili słodko – pikantnego. Jest to świetna przekąska,
bardzo lekka i nisko kaloryczna.
Przygotowanie:
20 minut.
20 minut.
Gotowe do podania:
zaraz po przygotowaniu.
zaraz po przygotowaniu.
Ilość
porcji z przepisu: 10 spring rollsów.
porcji z przepisu: 10 spring rollsów.
-
10 arkuszy papieru ryżowego
-
50 g makaronu ryżowego
-
kilka łyżek ulubionego sosu ( u
mnie Tao Tao sos
chili słodko – pikantny) -
jedna
mała marchewka -
pół
zielonego ogórka -
pęczek
natki pietruszki -
szczypiorek
-
20
wcześniej przegotowanych krewetek1/4 opakowania ulubionej mieszanki sałat
Wykonanie:
Makaron ryżowy przygotować zgodnie z opisem na
opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.
opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą.
Marchewkę umyć i zetrzeć na tarce. Ogórka pokroić z
słupki.
słupki.
Przygotować miskę z zimna wodą. Arkusz papieru
namoczyć, około 2 -3 sekundy w wodzie i wyłożyć go na blat. Na
środku ułożyć krewetki, trochę marchewki, makaronu, sałaty, ogórka,
natki pietruszki, sosu i szczypiorek. Całość zawinąć w
sposób w jaki zwijamy krokiety lub naleśniki. Czynność powtórzyć
ze wszystkimi arkuszami. Podawać z sosem chilli lub sosem sojowym.
namoczyć, około 2 -3 sekundy w wodzie i wyłożyć go na blat. Na
środku ułożyć krewetki, trochę marchewki, makaronu, sałaty, ogórka,
natki pietruszki, sosu i szczypiorek. Całość zawinąć w
sposób w jaki zwijamy krokiety lub naleśniki. Czynność powtórzyć
ze wszystkimi arkuszami. Podawać z sosem chilli lub sosem sojowym.
Smacznego!!
Serdecznie dziękujemy za wszystkie
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Spring Rolls.
Rice paper with fresh vegetables and
sweet-and-sour sauce. It’s easy, light and very delicious snack.
Preparation: 20
minutes.
minutes.
All
ready: right after preparing
ready: right after preparing
Serves:
10 spring rolls.
10 spring rolls.
-
10 sheets of rice paper
-
50 g cellophane noodles
-
100
ml of sweet-and-sour sauce -
1
small carrot -
½
medium cucumber -
a
bunch of parsley -
a
bunch of chive -
20
small boiled prawnssome favorite salad
Directions:
Boil
the cellophane noodles
according to instruction on the packet.
the cellophane noodles
according to instruction on the packet.
Chop roughly the carrot and slice the cucumber.
Souse a sheet of rice paper for 2-3 seconds in cold
water. Then place it on a flat surface. Place small amount of all the ingredients across corner and fold corner over filling. Roll up,
folding the edges. Repeat the process with all of the sheets and ingredients. Serve with the sauce.
water. Then place it on a flat surface. Place small amount of all the ingredients across corner and fold corner over filling. Roll up,
folding the edges. Repeat the process with all of the sheets and ingredients. Serve with the sauce.
Like
us on facebook!
us on facebook!
Bon
apetit!!
apetit!!
Thanks for all the comments, every
word means a lot for us:)
word means a lot for us:)
pysznie:)
super! lekko i wiosennie na tym talerzyku:)
Mmm wietnam style 😀 Musi być smaczne i zdrowie 🙂
Bardzo apetyczne:-)