Sernik
na zimno na spodzie owsianym z czekoladą, borówkami oraz malinami.
Zrobienie spodu z płatków owsianych okazało się strzałem w
dziesiątkę: nie dość, że są zawsze pod ręką to spód wychodzi
lekki i pyszny. Cały sernik również nie jest ciężki, a odrobina
czekolady w masie i na spodzie dodaje mu ciekawego smaku. Ostatnio przekonałam się do serników na zimno: z owocami i dodatkiem jogurtu czy ricotty są idealne na lato i upalne dni. W sezonie staram się korzystać z darów lata jak tylko się da a dla osoby, która tak uwielbia desery, jest to bardzo szerokie pole do manewru. Zapraszam Was na ten pyszny sernik oraz kolejne letnie propozycje, które regularnie będą ukazywały się na blogu.
minut.
10 minut.
do podania: około
4 godziny.
porcji z przepisu: 10 kawałków.
-
1
szklanka płatków owsianych -
2
łyżki miodu -
2
łyżki masła -
pół
łyżeczki cynamonu
-
1
kg sera trzykrotnie zmielonego -
200
ml śmietanki 36% -
200
g gorzkiej czekolady -
200
g cukru pudru -
6
łyżek cukru -
300
g malin -
300g
borówek -
3
łyżki żelatyny rozpuszczone w 100 ml wrzątku
tortownicę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzać do 180C.
nieco pokruszyć i wsypać do miski. Miód, masło i cynamon włożyć
do małego garnuszka, postawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia
składników. Dodać do płatków i dobrze wymieszać. Masę włożyć
do tortownicy dociskając do spodu. Piec przez 10 minut i pozostawić
do ostygnięcia.
gaz postawić dwie patelnie, na jedną wsypać borówki na drugą
maliny. Dodać po 3 łyżki cukru i gotować dopóki owoce nie
zgęstnieją. Potem wmieszać po 1/3 żelatyny i zostawić do
ostygnięcia.
rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do ostygnięcia.
wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką, podzielić na 3 równe
części. Do jednej dodać pozostałą żelatynę i połowę
czekolady, do drugiej ostudzone maliny a do trzeciej borówki. Włożyć
do lodówki na pół godziny.
wystudzony spód wylać czekoladę, następnie wyłożyć masy:
czekoladową, borówkową i malinową. Wstawić do lodówki na cała
noc.
do polubienia tylife na facebooku!
dziękujemy za wszystkie miłe słowa i zapraszamy do komentowania:)
Berry
and chocolate cheesecake.
60 minutes.
10 minutes.
ready: second day.
10.
bottom:
-
1
cup rolled oats -
2
tbsp liquid honey -
2
tbsp butter, melted and chilled -
1/2
tsp cinnamon
-
1000
g cream cheese -
200
ml double cream -
200
g dark chocolate -
200
g caster sugar -
6
tbsp sugar -
300
g raspberries -
300 g
blueberries
22 cm round baking tin, preheat the oven to 180C.
honey with cinnamon and butter. Pour into oats and mix well. Place
the mixture in the tin, press evenly over the base. Bake for 10
minutes. Set aside to chill.
two simmering pans: put raspberries into the first one and
blueberries to the second one. Then place on the heat, add 3 tbsp
sugar into each and heat until the mixture become thick and sticky.
Lastly mix in 1/3 dissolved gelatin into to each pan. Set aside to
chill.
the chocolate and set aside to chill.
cheese with caster sugar and double cream, separate into the equal
parts. Then pour into each raspberries, blueberries and half of the
chocolate. Place in the fridge for about 30 minutes to set.
and both berry layers. Place in the fridge for one night to set.
us on facebook!
apetit!!
for all the comments, every word means a lot for us:)
O mamo, jak to bosko wygląda!
Zgadzam się z przedmówczynią – wygląda obłędnie! Aż ślinka cieknie, uwielbiam serniki!
Pozdrawiam!
Moje kubki smakowe oszalały już od samego patrzenia! Na pewno wkrótce wypróbuję przepis.
Jest piękny 🙂
jak to pysznie wygląda! szkoda, że moje lenistwo mną rządzi 🙁
Czekolada owoce a do tego sernik…lepiej być nie moze 😉
Kobieto! Aleś mi smaka narobiła!
wygląda fenomenalnie! :))